Bouwkunst
De bekendste bouwvorm uit de Griekse periode is de tempel. De mooiste voorbeelden van Griekse tempelbouw zijn gemaakt in de Klassieke periode (490-323 v. Chr). Het beroemdste Griekse gebouw uit de Klassieke periode is waarschijnlijk wel het Parthenon (448-432 v. Chr). De bouwkunst van de Grieken is voornamelijk religieus van aard en de kenmerken zijn dan vooral ook te zien bij tempels, de zuilen en de heilige gebouwen. In de Klassieke periode wordt ook Korintische bouworde uitgevonden.
Beeld 1:
Het eerste voorwerp is een deel van een bouwwerk. Dit is een zogenaamd antefix. Dit is vooral om scherpe randjes en dingen die er niet goed uitzien weg te werken. Dit stuk komt van de Apollotempel Bassai en het origineel kunt u bezichtigen in het Britisch Museum in Londen. Het is gebouwd circa 420 v. Chr., is 0,400 meter hoog, 0,360 meter breed en 0,465 meter diep. Het is gemaakt van gips en de binnenkant is hol.
Wij hebben dit gekozen bij onze collectie, omdat het stamt uit de Klassieke tijd en aan de ronde vormen en krullen te zien, is dit in de Korintische stijl gemaakt. Ook vinden wij het er erg decoratief uitzien en daarom zeker de moeite waard om uw oog erop te laten vallen als u toch in het Allard Pierson Museum bent.
Beeld 2:
Dit tweede stuk van de bouwkunst is een sima. Een sima is een onderdeel bij een tempel. Sima’s zijn de schuine gedeeltes bij een tympanon. Deze sima in 0,340 meter hoog, 0,658 meter breed en 0,050 meter diep. Het origineel is gemaakt rond 420 v. Chr. en is te vinden in het Britisch Museum te Londen. Ook deze sima kun je net als de antefix hierboven bekijken bij de Apollotempel Bassai.
Wij hebben gekozen om deze sima te laten zien, omdat hij erg mooi is en krullen heeft, wat weer wijst op de Korintische stijl. Zeker de moeite waard om even naar te kijken.
Beeld 3:
Dit stukje van een tempel heet een kapiteel. Dat is het stuk dat zich net boven de zuil bevindt. Het is 0,065 meter hoog en gemaakt van kalksteen. Dit stukje van een vrijstaande zuil is gevonden in Zuid-Italië en gemaakt circa 400-200 v. Chr.
Op dit stukje kapiteel zie je aan de onderkant net een stukje met bladeren. Dat is het teken dat deze zuil waarschijnlijk Korintisch is. Ook is dit stuk redelijk versierd met die blokjes die erop zitten. De Korintische bouworde was nog vrij nieuw in deze tijd en daarom is hij waarschijnljk zo vaak gebruikt bij zuilen en tempels uit deze tijd.
Beeld 4:
Het vierde deel uit deze collectie is weer een kapiteel. Het is gemaakt van kalksteen en 0,110 meter hoog. Het is gemaakt rond 400-300 v. Chr.
Bij dit kapiteel zie je nog duidelijker dan bij de vorige dat hij Korintisch is en dus waarschijnlijk Klassiek of Hellenistisch is. Kijk maar eens naar het akanthusblad. Akanthusbladeren zijn typisch voor de Korintische bouworde. Maar omdat hij is gemaakt rond 350 v. Chr. komt hij uit de Klassieke periode.
Beeld 5:
Als laatste nog een zuilbasis. Dat is de onderkant van een zuil. De plek waar de zuil op rust. Deze zuilbasis is 0,187 meter hoog en 0,198 meter breed. Het is gemaakt van steen en kalksteen tussen 400 en 300 v. Chr. Je kunt op deze zuilbasis weer de beginselen van akanthusbladeren, wat betekent dat ook deze zuil waarschijnlijk Korintisch was.
Deze zuilbasis hebben we in onze collectie opgenomen, omdat deze zuil Korintisch is en dat staat eigenlijk voor deze Klassieke periode.
Maak jouw eigen website met JouwWeb