Bouwkunst

In de Hellenistische periode ( 323-27 v. Chr.) zijn maar liefst twee van de zeven wereldwonderen gebouwd. Zeker iets om trots op te zijn. In deze periode is het gebruik van beton en de aanleg van grootschalige monumentale complexen kenmerkend. We hebben slechts onderdelen van tempels en gebouwen, wat jammer is, want dan kun je je moeilijk voorstellen hoe groot zo’n gebouw wel niet is geweest.

 

Beeld 1:

Het eerste voorwerp is een stuk zuil, die waarschijnlijk diende als tafelpoot. Deze tafelpoot is 0,550 meter hoog, gemaakt van steen en komt uit de Hellenistische cultuur

Deze zuil is kenmerkend voor de Hellenistische periode, omdat de strepen in de zuil al beginnen onderaan in het voetstuk en met de bocht meegaan naar boven. Het bovenste stuk is dan weer glad met een bovenkant. Deze zuil zouden wij indelen bij de Dorische zuilen. Statig en recht. Niet omdat deze zuil Dorisch is, behoort het tot de Hellenistische periode, maar het komt doordat dat bovenste stuk glad is. Dat betekent dat ze van alles verder wilden ontwikkelen, dus dingen verder uitproberen, wat weer wel bij de Hellenistische periode hoorde.

 

Beeld 2:

Het tweede stuk is een antefix. Het is gevonden in Italië, is ontstaan in Italië, maar komt van de Griekse cultuur. De antefix is gemaakt rond het jaar 350 v. Chr. en bestaat uit aardewerk.

In dit beeld zie je de steeds menselijker wordende gezichten, die zich in de Hellenistische periode vormen. Door het gezicht en het golvende haar hebben wij deze antefix bij de Hellenistische periode gezet.

 

Beeld 3:

Het derde onderdeel uit deze collectie is dit stukje van een fries. Dit fries was gemaakt van steen en kalksteen, was 0,115 meter hoog en 0,037 meter breed. Het is gemaakt rond 300 v. Chr. Je ziet de rug van een krijgsman. Hij heeft een steen in de hand, die hij wilde gaan werpen en hij heeft een mantel over zijn linkerschouder hangen.

Je ziet hier duidelijk veel beweging. Daardoor maakt het dit stukje fries Hellenistisch. Je ziet de ledematen helemaal gedraaid zitten en dat is zeker moeilijk om te maken.

 

Beeld 4:

Dit kapiteel stelt een ramskop voor. Aan de vorm van de ramhorens te zien was dit een Ionische zuil. Dit kapiteel is 0,075 meter hoog en 0,124 meter breed, gevonden in Italië en is gemaakt van kalksteen.

Een Ionische zuil, dat betekent niet meteen dat het Hellenistisch zou zijn, maar omdat het niet de standaard versie is, benoemen we hem toch tot de Hellenistische bouworde. Wij vinden dit kapiteel zelf erg mooi, omdat het niet een van de standaard kapitelen zijn. Gewoon normaal krullend of met akanthusbladeren vinden wij niet meer zo bijzonder, daarom was dit wel een goed voorbeeld van iets anders.

 

Beeld 5:

Het laatste stuk uit deze collectie is weer een zeer mooi kapiteel. Dit kapiteel is 0,065 meter hoog, gemaakt van kalksteen en gewoon steen tussen 325 en 250 v. Chr. Het is gevonden en ontstaan in Italië, maar toch is het volkomen Grieks.

Ook dit kapiteel vonden wij bijzonder en zeker voor u de moeite waard om te gaan bekijken. Op dit kapiteel staat een man afgebeeld, een schenkende gevleugelde Hymenaios. Dit is net als het vorige bijzonder en niet standaard.