Mdm-tentoonstellingen.jouwweb.nl

Beeldhouwkunst

We hebben nu gezien dat in de Klassieke Periode (323 – 27 v. Chr.) Griekse en Romeinse kunstenaars het beeldhouwen aardig onder de knie hebben gekregen. Toch miste er wat: emotie en expressie. Dat zijn dus ook de belangrijkste aspecten die we in de Hellenistische Periode tegenkomen. Die zijn ook te zien in onze collectie.

 

Beeld 1:

Het eerste beeld is een kopie van de Borghese vechter door Agasias, dat in het Louvre in Parijs staat. Deze Borghese vechter is in circa 90 voor Christus gemaakt. Het beeld is van gips en heeft een holle constructie. Je ziet het misschien niet direct doordat het hoofd mist, maar dit beeld heeft een hele sterke expressieve beweging. Dat zie je onder andere doordat de spieren erg ingespannen zijn.

Sterke, expressieve bewegingen zijn zeer toepasselijk bij de Hellenistische stijl. Omdat dit dus de Hellenistische stijl goed weergeeft, hebben wij het in onze selectie opgenomen.

 

Beeld 2:

Dit beeld is een sculptuur van een oude, kale, niet zo aantrekkelijke man. Het is wel een kopie van het origineel: Buste van man uit de Republiek. Het origineel is gemaakt in de eerste eeuw voor Christus. Dit beeld is 0,435 meter hoog, 0,29 meter breed en 0,3 meter diep.

Zoals net al werd vermeld is dit een sculptuur van een oude, kale en niet zo aantrekkelijke man. Ook dit is zeer kenmerkend voor de Hellenistisch stijl. Men wilde immers een realistischere weergave en daar hoorden ook oude en lelijke mensen bij. Dit is het belangrijkste dat we bij dit beeld in gedachten moeten houden en ook de voornaamste reden dat het bij de collectie zit.

 

Beeld 3:

Het derde beeld is een sculptuur van de Scytische messenslijper van de ‘witte’ Marsyasgroep. Het is echter een kopie van het origineel dat in Florence staat. Het origineel is tussen 280 en 270 voor Christus gemaakt. Dit beeld is van gips en heeft een holle constructie met metaal dat bloot in de sokkel ligt. De hoogte van het kunstwerk is 1,05 meter, de breedte is 1,1 meter en de diepte 0,538 meter.

Dit beeld geeft de realiteit goed weer, doordat een man die niet zo perfect is, wordt afgebeeld. Verder zie je ook een sterke uitdrukking bij de man. Dat staat centraal bij de Hellenistisch stijl. Maar behalve dat, is dit naar onze mening ook een heel mooi beeld om te zien.

 

Beeld 4:

De Laocoöngroep is wereldberoemd en volkomen Hellenistisch. In het APM staat een kopie, maar dat maakt het beeld er niet minder op. Het origineel staat in Rome, in het Vaticaans Museum en is in circa 150 voor Christus gemaakt. Dit beeld is gemaakt van gips en de binnenkant is hol met een houden skelet. De hoogte is 2,210 meter, de breedte 1,65 meter en de diepte 0,82 meter. Je ziet een beeld waarbij priester Laocoön en zijn zonen door slangen worden gewurgd.

Wat de Laocoöngroep zo Hellenistisch maakt, zijn de krachtige bewegingen en de sterke emoties die te zien zijn. Daardoor zit dit kunstwerk in onze collectie. Maar behalve de Hellenistische kenmerken is dit beeld een genot om naar te kijken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb