Beeldhouwkunst

In de klassieke periode (490-323 v. Chr.) werd er een belangrijke uitvinding gedaan op het gebied van de beelden. Men kwam er namelijk achter dat mensen niet symmetrisch zijn en dat de beelden door de symmetrie er zo statig en stijf uitzagen. In deze periode wilden ze ook niet meer dat de beelden alleen maar stijf stilstonden, nee, ze wilden dat de beelden bewogen. De Grieken gebruikten hiervoor in eerste instantie geen marmer, maar brons. Het maken van bronzen beelden van mensen in beweging bood namelijk een betere gelegenheid tot experimenteren. 

 

Beeld 1:

Het eerste beeld is een kopie van een origineel. Het beeld is een vrouw en het origineel is gemaakt rond 450 v. Chr. Dit beeld is 2,065 meter hoog, 0,665 meter breed en 0,470 meter diep. Het beeld dat in het museum staat, is gemaakt tussen 1800-2000. Het beeld dat je in het museum vindt, is van gips en de binnenkant is hol.

Wij hebben dit beeld uitkozen, omdat je hier duidelijk kan zien dat het beeld niet symmetrisch is. Je ziet dat haar gewicht leunt op een van haar benen. Dat is een van de manieren waarop je kan zien dat het beeld niet meer symmetrisch is. Ook kijkt ze niet vooruit, maar opzij. Dat is nieuw en geeft beweging aan.

 

Beeld 2:

Het tweede beeld stelt een hoofd van een man voor. Het is helaas weer een kopie, maar ook deze is weer een erg goede. Het origineel is gemaakt rond 350 v. Chr., deze kopie tussen 1800-2000. Het hoofd is plus sokkel (onderkant) 0,465 meter hoog, 0,240 meter breed en 0,270 meter diep. Het beeld dat je zal aantreffen in het museum is gemaakt van gips en hol van binnen.

Dit beeld is misschien niet het meest opvallende beeld in het museum, maar hoort er naar onze mening toch wel echt bij. Je ziet aan het hoofd weer de niet symmetrische dingen, die echt kenmerkend zijn voor deze periode. Alleen al als je kijkt naar zijn mond, zie je dat links de bovenlip iets meer opgetrokken is dan als aan de rechterkant. Die kleine verschillen, hoe klein ze ook zijn, zijn wel verschillen en dat maakt dat wij dit beeld hebben opgenomen bij onze collectie.

 

 

Beeld 3:

Het derde beeld waarvan wij vinden dat het bij onze collectie hoort, is deze man. De afmetingen zijn nog onbekend en ook dit is weer een kopie. Dit beeld is net als vele anderen gemaakt van gips en van binnen hol. Het originele exemplaar is gemaakt rond 350 v. Chr. en als u dat zou willen bekijken, kunt u naar het Britisch Museum in Londen gaan. Voor de kopie, gemaakt in 1800-2000, kunt u gewoon op uw gemak naar Allard Pierson Museum, waar de kopie staat.

Bij dit derde beeld kunt u ook weer duidelijk zien dat deze man zijn gewicht op zijn rechterbeen heeft en het daardoor alleen veel echter lijkt. Ook is deze man niet de mooiste van allemaal, wat weer zou duiden naar een beeld uit de Hellenistische periode. Maar dit beeld is er toch een uit de Klassieke periode door het jaar waarin hij gemaakt is en zijn  hele houding, gezicht en beweging.

 

Beeld 4:

Het vierde beeld is een beeld van een man, die aan het discuswerpen is. De afmetingen kunnen niet echt gegeven worden, want hij staat krom en zijn ledematen steken aan alle kanten uit. Het is gemaakt rond 450 v. Chr. Het originele beeld staat in Rome, Nationaal Museum en is zeker het bekijken waard. Maar ook de kopie is natuurlijk het bekijken waard.

Dit vierde beeld is misschien wel een van de beroemdste beelden uit de Klassieke periode. Dit beeld, de discuswerper, is een perfect voorbeeld van beweging die de mensen wilden uitbeelden. Je ziet namelijk hoe de mensen hebben geprobeerd een discuswerper te maken, wat natuurlijk erg bewegelijk is. Als je vanuit een bepaalde hoek naar het beeld kijkt, zal je opvallen dat de manier waarop hij zij arm houdt  erg onnatuurlijk is. Vanuit een andere hoek ziet het er allemaal weer normaal uit. Zo is dit beeld dus een duidelijk voorbeeld van beeldhouwkunst uit de Klassieke periode.

 

Beeld 5:

Het vijfde en laatste beeld uit dit rijtje met beelden uit de Klassieke periode, is een man die naar iets wijst. Hij wijst naar iets waardoor zijn arm uitsteekt en ook hier de afmetingen niet gegeven zijn. Het beeld moet Apollo voorstellen en staat aan de westkant van Zeustempel  te Olympia. Het beeld is gemaakt circa 460 v. Chr., de kopie tussen 1800 en 2000.

Dit beeld van Apollo straalt macht uit en als je de foto bekijkt, denk je meteen dat hij iemand een opdracht geeft. Hij wijst iets of iemand aan -> beweging. Ook weer in dit beeld komt de bekende beweging terug uit de Klassieke periode. Ook leunt hij weer op een been.