Bouwkunst
Ook de bouwkunst is in de Archaïsche Periode (650 – 490 v. Chr.) flink in ontwikkeling. Zo is in het begin van deze periode (vanaf 600 v. Chr.) de Dorische orde overheersend en komt wat later in deze periode (vanaf 570 v. Chr.) ook de Ionische Orde tot uiting. Wij hebben de belangrijkste voorwerpen uit de bouwkunst voor u geselecteerd en uitgelegd. Daarbij moet u natuurlijk wel bedenken dat we geen volledige tempels en dergelijke tot onze beschikking hebben, maar slechts onderdelen van een tempel en andere gebouwen.
Beeld 1:
Het eerste gedeelte van een groot bouwwerk is een Dorische zuil. Omdat er maar weinig goede stukken van Dorische zuilen in het APM bewaard zijn gebleven, is dit een reconstructie die gemaakt is van gips. De hoogte is 0,422 meter, de breedte 0,325 meter en de diepte 0,195 meter.
Deze reconstructie bevat alle kenmerken van de Dorische orde. Zo bestaat de zuil uit een cilinder met ribben, is het kapiteel gewoon rond en niet versierd en is er een triglyph (de strepen naast de plek waar de fries zou moeten zitten).
We hebben deze reconstructie opgenomen, omdat dit de enige Dorische zuil is en een zuil heel goed kan weergeven hoe de bouwwerken er toentertijd uitzagen.
Beeld 2:
Omdat ook Ionische zuilen voorkomen in de Archaïsche Periode, hebben we de reconstructie van de Ionische zuil opgenomen in onze collectie. Dit hebben we weer gedaan om zo goed mogelijk weer te kunnen geven hoe de bouwwerken er toentertijd uitzagen.
Deze Ionische zuil is tevens gemaakt van gips en is van de achterkant hol. Er is een metalen dwarsstrip om de zuil op te hangen. De hoogte is 0,422 meter, de breedte 0,325 meter en de diepte 0,195 meter.
Deze zuil bevat een aantal kenmerkende aspecten voor de Ionische orde. Het meest kenmerkende aspect is dan nog wel het kapiteel dat uit een krul bestaat.
Beeld 3:
Het volgende gedeelte van een groot bouwwerk is het antefix met de naam Medusa masker. Een antefix is een versiersel dat aan het uiteinde van dakpannen zit, zodat het uiteinde er mooi uitziet. Deze antefix is gemaakt in circa 500 v. Chr. van bleekbeige klei en heeft een oranje kern. Het Medusa masker heeft een hoogte van 19 cm. en een breedte van 22,5 cm. Kenmerkend voor de Archaïsche stijl is het haar, dat bestaat uit bolletjes-krullen. De glimlach daarentegen past minder goed bij de Archaïsche stijl, maar een beeld hoeft niet altijd een archaïsche glimlach te hebben.
We hebben deze antefix opgenomen in onze collectie, omdat het een leuk beeldje is, waarvan je niet direct zou zeggen dat het boven op een dak zou hebben gezeten.
Beeld 4:
Dit beeld is, net zoals het vorige, een antefix. Deze antefix is in de tweede helft van de zesde eeuw voor Christus gemaakt in Etrurië. Hij is 22,5 cm. lang.
Het haar van dit beeldje is typisch Archaïsch door de bolletjes-krullen. Verdere hoogtepunten zijn de sieraden. Zo heeft deze vrouw een diadeem, die beschilderd is met afwisselend rood en zwart om het te laten stralen, roze oorbellen en een zwarte ketting met rode hangers.
Wat dit beeldje zo bijzonder maakt is het uiterlijk en de functie. Want voor een beeldje dat ergens boven op een dak zit, is het vrij bijzonder om het oorbellen en een ketting te geven. Dit geeft weer dat men vroeger oog voor detail had en waardig genoeg is om in onze collectie voor te komen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb